Waarom voeren?

Het landschap is veranderd en het wordt voor de vogels moeilijker om voedsel te vinden, zodat de zwakkeren een koude winternacht niet overleven of een nest met jongen niet groot kunnen brengen. Door het hele jaar te voeren voorziet u de vogels van een constant aanbod aan voedsel. U maakt vogels niet afhankelijk omdat ze in eerste instantie naar natuurlijk voedsel zoeken zoals insecten, zaden en vruchten. Wanneer echter het aanbod aan natuurlijk voedsel te gering is, gaan ze op zoek naar ander voedsel, bijvoorbeeld het voer dat u aanbiedt. Uw aangeboden voer is dus een aanvulling op hun natuurlijk voedingspatroon.

Naast het aanbieden van voer om de vogels wintermaanden te helpen overleven, beleeft u er ook plezier aan om te zien hoe ze er gebruik van maken. U kunt het gedrag bekijken en ontdekken dat elk soort weer anders zijn voedsel zoekt en gedrag heeft. Zo is er een pikorde in een groep mussen en zijn de heggenmus en roodborst echte scharrelaars. Verder worden de vogels minder schuw zodat ze ook later in het jaar gemakkelijker te zien zijn.

Het bijvoeren van vogels in het voorjaar en zomer zorgt er voor dat de vitaliteit van de vogels vergroot, ze kunnen in het voorjaar meer jongen groot brengen, en ook de zwakke vogels kunnen aansterken en hun legsel uitbroeden. Bij gebrek aan natuurlijk voedsel kunnen vogels toch nog hun jongen grootbrengen.