In de tuin leven heel veel verschillende dieren. Iedereen heeft wel in meer of mindere mate vogels in de tuin en probeert misschien een vogelvriendelijke tuin te creëren.

Maar wat vaak wordt vergeten, is dat we ook nog andere tuinbewoners hebben dan alleen vogels. Denk maar eens aan egels, insecten, padden, kikkers en vleermuizen. In een bosrijke omgeving misschien zelfs eekhoorns.

Met parken, bossen en plantsoenen in de buurt kunnen deze dieren zichzelf goed redden in de tuinen. Ze weten goed hun voedsel bij elkaar te zoeken, hebben rust- en schuilplaatsen en kunnen jongen grootbrengen.Vanuit de natuur bekeken horen er eigenlijk ook dieren thuis in de tuinen. Is er beplanting, dan zijn er ook dieren. Net zoals er bijen en hommels in de weide voorkomen, zo zijn ze ook in uw tuin wanneer er bloemen en planten zijn. Voor de dieren zijn hele woonwijken als het ware een ecosysteem waarin alles voorkomt.


Het is de kunst om uw tuin ook voor deze dieren aantrekkelijk te maken, zodat ze ook bij u op bezoek komen, want misschien zijn ze wel in de buurt maar hebben ze uw tuin nog niet 'ontdekt'.Door wat simpele benodigdheden kunt u uw tuin al 'diervriendelijk' maken. Voederartikelen en schuilplaatsen zijn de belangrijkste zaken, want daar zijn ze immers naar op zoek.